Kategorier
Grunnleggende musikkuttrykk

Alle musikkuttrykkene du trenger, og noen til…

Visste du at Accarezzevole betyr innsmigrende? Eller at Lieto betyr muntert, glad og lett? Kanskje ikke så rart om du ble litt usikker nå, dette er ikke akkurat de mest brukte musikkuttrykkene.

Mer kjent er kanskje Adagio (langsom), Allegro (hurtig), Crescendo (gradvis sterkere), Piano (svakt) og Forte (sterkt). Alle disse uttrykkene og mange mange mange flere, er italienske beskrivelser av hvordan vi skal spille musikken. I denne artikkelen skal du få hilse på alle de musikkuttrykkene du trenger, og sikkert mange du ikke trenger også! :-)

quiz!

Hvis du vil teste kunnskapene dine innen musikkuttrykk før du leser videre kan du ta aftenpostens musikkutrykkquiz.

Vanskelige italienske ord…

Notesystemet er et internasjonalt system som alle i hele verden kan lære seg. En komposisjon skrevet i Norge kan like gjerne spilles i et annet land uten at den må «oversettes». Av samme grunn har man også valgt å bruke ett språk for musikkuttrykk som kan brukes overalt. Dette språket er italiensk.

Bra nettsted med alle tenkelige musikkuttrykk

Det finnes hundrevis av slike musikkuttrykk, som beskriver det aller meste vi kan tenke oss innen musikken: toneansats, buestrøk, dynamikk, tempo, stemning, hvem som skal spille, klang osv.

I stedet for å prøve å liste opp alle disse musikkuttrykkene selv, skal du her få en link til et nettsted som har samlet en imponerende mengde musikkuttrykk:

http://cyrk.dk/musik/betegnelser/
Denne danske nettsiden har mye spennende innen musikk. Artiklene er skrevet av Jesper Juellund Jensen. Listen over musikkuttrykk er imponerende!

Jeg synes at Accarezzevole er et veldig bra uttrykk, ikke minst fordi det er et morsomt ord! :-) Har du noen favoritter?

Hvis linken av en eller annen grunn ikke virker setter jeg veldig pris på om du sender meg en melding!

Da skulle du være rustet til å beskrive enhver musikalsk situasjon på flytende italiensk!

10 svar til “Alle musikkuttrykkene du trenger, og noen til…”

Jepp! Capriccioso kan brukes!
Det betyr at det skal spilles på leken og livlig måte.
Vidar

Svar

He he!
Så bra, jeg skjønner at det er et kryssord eller noe som spør om dette… Mangemangedobla treff på denne artikkelen i det siste! :)

Hvilket kryssord er det?

Svar

Altså. Det hadde vært bedre med en artikkel som beskriver de vanligste eller viktigste uttrykkene og ikke bare slenge en lenke til en ekstern side som inneholder alt og så ta kvelden. For en som ikke har lest en note siden blokkfløyte var dominant på barneskolen så gir det ikke noe bra oversikt over det en burde lære seg først.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.