Kategorier
Oppgaver

Fredagsoppgaven – (6/2011): spredt harmonisering med stemmeføring

Denne fredagen handler oppgaven også om spredt harmonisering. Her skal du få et akkordskjema, og oppgaven går ut på at du skal legge ut akkordene etter reglene for spredt harmonisering og god stemmeføring. Hvis du behersker dette har du et veldig godt grunnlag når du skal arrangere musikk!

Oppgaven: skriv ut akkordene

Skriv ut disse akkordene etter reglene for spredt harmonisering og god stemmeføring

Dette er en variant av «gullrekka» som du kan lære mer om i artikkelen «Bruk kvintsirkelen til å lage gullrekka». Denne er bygget på mollskalaen, og dominanten er gjort om til dur. Veldig mange låter er bygget på denne rekken. En av de mest kjente er kanskje jazzlåten «Autumn Leaves». Lykke til med oppgaven!

spredt harm m stemmeføring

Her kan du laste ned en pdf-fil av disse notene.
Perfekt hvis du vil printe ut og skrive på!

Noen tips

  • Husk at hver tone i en akkord skal bevege seg kortest mulig vei til neste akkord.
  • Gi deg god tid til hver akkord. Tålmodighet og nøyaktighet er veldig viktige stikkord.
  • Test gjerne ut flere løsninger før du bestemmer deg. En liten forandring på en akkord kan gi nye muligheter for de neste akkordene.

Forslag til løsning på oppgaven

Her er et forslag til hvordan denne oppgaven kan løses. Det er mange mulige løsninger, alt etter hvilke varianter man starter med og hvordan man bruker kvinten. Den kan puttes ned i akkorden eller den kan byttes ut med en annen metningstone.
losning-uke6

Relaterte artikler:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.