Kategorier
Arrangering

Planlegg et arrangement – del 2: hvordan lage en god plan!

«Hvis du ikke vet hvor du skal, hvordan kan du forvente å komme dit?»
– Basil S. Walsh

Jeg husker med skrekkblandet fryd mine første forsøk på å skrive arrangementer. Jeg fant frem et notepapir, skrev inn de instrumentene jeg ville bruke og begynte å skrive noter. Det føltes litt som å skrive en tekst der du bare ser ett og ett ord. Det ble ofte tilfeldig hva som skjedde fra takt til takt og fra del til del, og jeg hadde ikke noe særlig god kontroll over helheten. Etter mange (mer) eller mindre heldige forsøk lærte jeg en viktig lekse:

For å skrive et godt arrangment trenger man en plan

Denne artikkelen gir deg det du trenger for å lage en god plan for ditt neste arrangement.

Slik lager du en god plan

Å planlegge et arrangement kan virke som en litt kjedelig ting å gjøre, men faktisk er dette en av de mest morsomme og kreative fasene av arrangeringen. I denne fasen bruker du en kombinasjon av struktur, kreativitet og forestillingsevne til å sette sammen deler og ideer til en helhet.

Utgangspunktet

Det indre gehøret
Det indre gehøret, eller forestillingsevnen, er din beste venn når du arrangerer musikk. Du kan utvikle denne forestillingsevnen ved hele tiden prøve å høre for deg hvordan ideene dine høres ut. Etterhvert vil du merke at du kan høre for deg ganske komplekse lydbilder. Jo mer du trener på dette jo lettere vil det være å finne frem til gode musikalske løsninger.

Besifret melodilinje
Jeg synes det er fint å ha en besifret melodilinje som utgangspunkt. Her er en 32-takters melodi som jeg skal bruke som eksempel i resten av denne serien.

melodien med besifring
Melodien med besifring. Klikk på bildet for stor versjon.

Besetning
Etter at du har funnet frem til den melodien du vil arrangere, bestemmer du deg for hvilke instrumenter som skal være med. I dette eksempelet vil jeg skrive for et ministorband bestående av:

  • to trompeter
  • to saxer – alt og tenor
  • to tromboner – tenor og basstrombone
  • kontrabass
  • trommer

Etter at du har bestemt instrumenter, bør du lage deg en liste med ulike kombinasjoner av disse. Se den forrige artikkelen i denne serien for tips og råd til dette.

Planen

Det er flere måter å lage en planskisse på. Her er mine to favoritter:

planen-tekst
Plan over arrangementet skrevet med tekst på en tidslinje. Klikk for stor versjon.

Fri tekst
Denne varianten synes jeg er helt super, spesielt hvis jeg er litt tom for ideer. Jeg tar et blankt ark og tegner opp en tidslinje. Så begynner jeg å tenke litt på den helhetlige formen. Hvor er høydepunktet? Hvilke hoveddeler vil arrangementet bestå i. Etterhvert som dette begynner å bli klart så lukker jeg øynene og prøver å høre for meg ulike deler i stykket. Jeg noterer ned ideer og tanker underveis. Ofte kan det være lurt å veksle mellom å tenke helhet og detaljer.

Når planen begynner å ta form «spiller» jeg igjennom hele arrangementet i hodet. Prøver å høre for meg alle ideene jeg vil ha med. Hvis noe føles unaturlig bearbeider jeg planen videre. Ofte opplever jeg at jeg er litt for utålmodig når det gjelder utviklingen i arrangementet. Det er veldig greit å oppdage slike ting i denne fasen enn når arrangementet er ferdig.

planen-noter
Arrangementsplan på noter. Husk å gjøre det enkelt. Klikk på bildet for stor versjon

Partiturskisse på noter
Ofte begynner jeg med den første varianten, og så går jeg over til å lage en partiturskisse på noter når ideene begynner å bli klare. Jeg bruker ofte 4 notelinjer: 1 linje for melodien, 2 linjer for underlag/mellomstemmer og 1 linje for kompet.

Jeg begynner alltid med å notere ned en besifret melodi. Så deler jeg stykket inn i de ulike delene jeg vil ha med slik at jeg får oversikt over helheten. Deretter følger en prosess som er ganske lik den jeg beskriver over. Jeg lukker øynene og prøver å høre for meg de ulike delene. Så noterer jeg med tekst og notesymboler de ideene jeg får.

Jeg prøver å gjøre det så enkelt som mulig i denne fasen. Hvis jeg for eksempel vil ha 8 takter med spredte voicinger, skriver jeg dette med tekst. Håndverket med å skrive ut alle notene skal jeg gjøre i neste fase. Nå fokuserer jeg på å jobbe kreativt og å få til en god plan som fungerer.

Husk prinsippene fra forrige artikkel:
Økokomisering, fokus, utvikling og variasjon.


Da var vi klare til å begynne på selve noteskrivingen. Nå vet vi hva vi vil ha i de ulike delene, og det gjenstår å skrive dette ut på noter. Den neste fasen vil i stor grad dreie seg om å kunne ulike arrangeringsteknikker og å gjøre håndverket godt.

Ta gjerne en titt på spredte voicinger igjen. Det er hovedteknikken vi skal bruke i på akkordunderlaget.

Lykke til med arrangeringen!

1 svar til “Planlegg et arrangement – del 2: hvordan lage en god plan!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.