Kategorier
Akkordlære Grunnleggende Teori Video

Oppgavehjelperen – hvordan bygge ulike treklanger

En gjenganger på prøver i musikkteori er at man skal lage ulike akkorder. I denne videoen ser jeg på hvordan man enkelt kan bygge dur, moll, forstørra og forminska treklanger. Fra nå av er det ingen grunn til å grue seg til akkordoppgavene!

«Oppgavehjelperen» er en videoserie der jeg gjennomgår ulike oppgaver som er vanlig å få når man har prøver i musikkteori. Serien er først og fremst rettet mot elever som har musikkteori på skolen, men musikkinteresserte i alle aldre vil finne gode tips og råd her.

Oppgaven

Skriv disse akkordene ut på noter:

Jeg har her tatt med alle de fire ulike treklangstypene vi har. I videoen under viser jeg deg hvordan du enkelt kan bygge disse fire akkordene. Når du kan dette kan du bygge disse akkordtypene fra en hvilken som helst grunntone.

Lag et piano!

Som hjelpemiddel i denne videoen bruker jeg en tegning av et piano. Dette er veldig enkelt å tegne selv, 10-12 loddrette streker, noen tykkere streker inn i mellom og så har du et flott piano klart til bruk!

piano
Med noen enkle streker har du et flott piano! (Lydene må du lage selv... :-)

Jeg har også lagt ved den tegningen som jeg brukte i videoen. Den kan du gjerne laste ned og bruke som pianohjelp:

piano
Klikk for større bilde, høyreklikk for å laste ned.

Er det noe du synes er vanskelig å få på prøver?
Legg igjen en kommentar eller send meg en melding, så skal jeg prøve å ta dette opp i en video!

2 svar til “Oppgavehjelperen – hvordan bygge ulike treklanger”

Om jeg skal spille en fireklang med tre fingre (eks Am7). Hvilke tre toner bør man da velge ut av A-C-E-G, og er det forskjell på dur, moll, dim, aug akkorder når man skal velge ut toner?

Hei! De viktigste tonene i en akkord er gjerne tersen og septimen.
I tillegg kan det være ok å ha med grunntonen.
Dette gjelder egentlig alle typer tersbaserte akkorder. Dur, moll, dim, aug osv.

Så da ville jeg ha spilt A – C – G i en eller annen omvending… :-)

Vidar

Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.