Kategorier
Oppgaver

Fredagsoppgaven – (9/2011): en melodi i ulike kirketonearter

I denne fredagsoppgaven skal du få bearbeide en liten melodisnutt. Oppgaven går ut på å skrive samme melodi i forskjellige kirketonearter. Da vil vi få flere versjoner av melodien med ganske ulike klang og karakter. Dette er en flott øvelse for å trene seg på ulike skalaer. Det kan også være interessant å høre hva de ulike kirketoneartene «tilfører» melodien av karakter.

Oppgaven

Her ser du en liten melodi i F-dur.
oppgaven
Skriv om denne melodien slik at den går i

  • F-dorisk
  • F-frygisk
  • F-lydisk
  • evt. andre kirketonearter

(Den skal hele tiden starte på samme tone)

Noen tips

Når vi skal skrive om en melodi til et annet skalamodus kan vi beholde tonene på samme plass i notesystemet. Vi trenger bare å endre på de faste fortegnene. Vi må derfor finne ut hvilke faste fortegn de ulike skalaene skal ha og skrive disse inn i notene. Da vil meloditonene bli endret (pga. # og b) i forhold til de skalatypene vi har.

Løsning på oppgaven

kommer mandag i uke 20

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.