Kategorier
Grunnleggende Intervaller Skalaer

Finn frem til skalaer ved å bruke gehøret!

I denne artikkelen får du et enkelt og godt tips som både vil gi deg et sterkere gehør og en bedre fortsåelse for ulike skalaer. Jeg bruker her durskalaen som utgangspunkt, men fremgangsmåten er den samme for alle typer skalaer.

Durskalaen består av en rekke toner der avstanden mellom tonene enten er et halvt eller et helt trinn. Rekkefølgen på de hele og halve trinnene avgjør hvilken type skala det er, og en durskala har denne rekkefølgen:
Durskalaen: 1 – 1 – 1/2 – 1 – 1 – 1 – 1/2

For å lage en durskala kan vi enten pugge denne rekken (2 og en halv, 3 og en halv) og telle trinn tone for tone, eller vi kan bruke gehøret for å høre oss frem. I denne artikkelen skal vi se på den siste varianten.

Sitter i øret…

For veldig mange sitter durskalaen på en måte i øret. Det vil si at du kan begynne å synge fra en tone, og så hører du deg frem til hvordan den skal være. Hvis du ikke er sikker på om du har durskalaen i øret kan disse låtene være til hjelp for deg:

Lisa gikk til skolen:
Inneholder skalaen opp til 6. trinn. Da gjenstår bare 7. trinn som er ledetonen opp til oktaven.

Deilig er den himmel blå:
Starter trinnvist på durskalaen opp til 5. trinn og så kommer oktaven.

Do-re-mi:
Refrenget på denne låten starter med å spille hele durskalaen stigende.

La ørene guide deg frem

  1. Finn frem et instrument som du kan spille på, gjerne et piano. Spill en tone på instrumentet og syng en durskala fra denne tonen opp og ned noen ganger. Bruk gjerne hjelpemelodiene over hvis du er usikker.
  2. Syng deretter en og en tone i durskalaen, og finn denne tonene på instrumentet. Skriv gjerne ned tonene også, enten på noter eller som notenavn.
  3. Spill skalaen på instrumentet noen ganger og legg merke til hvor det er hele og halve trinn.
  4. Gjenta det hele fra en ny tone

OBS!
Du kan også lete deg fram til en skala direkte på instrumentet. Grunnen til at jeg vil du skal synge tonene først er at du da aktiviserer enda sterkere gehøret ditt! Sangstemmen er jo trinnløs, og du må da virkelig høre for deg den neste tonen før du synger den.

Denne måten å lære skalaer på er veldig fin om du spiller et instrument. Gå igjennom alle skalaene på denne måten, uten å bruke noter. Da vil du få en veldig fin kontakt med instrumentet og skalaene, uten å være avhengig av noter for å kunne gripe riktig.

Noen tips

Sørg for at du virkelig kjenner skalaen godt på gehør før du begynner å overføre den til et instrument.

Klarer du å spille skalaen direkte på instrumentet bare ved å høre hvor du skal for å komme til neste tone? Når du har jobbet på denne måten en stund, vil skalaene på en måte «sitte» i fingrene. Eller rettere sagt: fingrene vil bli så godt knyttet til gehøret at du enkelt kan spille en skala fra en hvilken som helst tone uten å måtte tenke deg om. Da har du virkelig begynt å få et nyttig gehør!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.