Kategorier
Arrangering

Lag et godt gehørspillsarrangement – del 2: basslinjer!

I denne artikkelen skal vi se på hvordan vi kan lage gode basslinjer som egner seg til gehørspill. En slik basslinje må kunne læres bort på gehør. Derfor er det viktig å tenke enkelt, men samtidig må det være litt utfordring og driv i basslinja. Jeg lager ofte flere «nivåer» av samme basslinje. Da kan den enkelt tilpasses nivået til de som skal lære den. Her skal du få noen gode råd!

Begynn enkelt

Når du lager en basslinje til et gehørspillsarrangement bør du begynne enkelt. Tenk på hovedstrutkurene, og ta med så lite ekstra som mulig. Det er flere grunner til at du bør begynne enkelt:

  • Begynner du enkelt, har du også en enkel versjon som du kan lære bort hvis nivået på musikantene er lavt
  • Det kan uansett være fint å lære bort den enkle versjonen først. Så kan du krydre med mer når hovedstrukturene er på plass. Da blir det mye enklere å lære bort basslinja.
  • Når du tenker enkelt, kommer det gjerne mer fokus på funksjonen til basslinja. Det er lettere å krydre på noe som allerede fungerer god enn omvendt.

Her er et eksempel på en basslinje. Den er hentet fra en låt jeg har skrevet som heter «Dolphin Dance» (Ja, jeg vet at Herbie Hancock også har en låt som heter Dolphin Dance…:-). Dette er den enkle versjonen, uten noe krimskrams:

Bassliinje – enkel versjon

Legg på litt krydder

Når du har fått til en basslinje som du synes fungerer, kan du prøve deg med litt krydder. Det trenger ikke å være mye! Ofte er enkle, små grep nok. Husk at basslinja skal læres bort på gehør, så det kan være en god ide å legge litt ekstra tid inn i denne prosessen. Hvordan kan du få basslinja til å låte bra med så få grep som mulig? Hvordan kan du gjøre basslinja interessant og utfordrende, men samtidig overkommelig å huske?

Repetisjon

Jeg anbefaler at du bruker repetisjon som taktikk. Lag noe som er litt vanskelig, men som gjentar seg flere ganger. Da kan du få basslinjer som er utfordrende å spille, samtidig som de er lette å huske.

Her er basslinja på Dolphin Dance med litt krydder:

Basslinje, med litt krydder

Første del enkel, andre del mer variasjon

Et annet triks du kan bruke er å lage en enkel A-del. Gjerne et lite mønster som går om og om igjen. Da er A-delen enkel å lære bort, og det tar kort tid før det begynner å låte bra. Så kan du heller lage til litt ekstra til B-delen.

I eksempelet under kan du se basslinjen på en låt som heter «Sævven sau». Den har en veldig repeterende A-del: to takter som går om og om igjen hele tiden. På B-delen er basslinjen først bygget ut med subdominant i fire takter. Deretter spilles riffet fra A-delen igjen i fire takter. Så kommer dominanten i fire takter, før riffet fra A-delen igjen spilles. Både subdominanten og dominanten har samme rytme og kontur, så de er også enkle å lære. Siden A-delen går og går uten noe pusterom, har jeg lagt inn noen pusterom i B-delen. Da føles ikke basslinja så tung.

Basslinje, enkel A-del og litt mer variasjon i B-delen.

Lag sangbare basslinjer!

Prøv å synge basslinjene du lager. Er de logiske og naturlige? Hvis ikke, hva kan du endre på slik at de blir gode å synge?

Når du skal lære noe utenat er det en stor fordel å kunne synge det først. En ting er å pugge toner og grep/kombinasjoner. En annen ting er å virkelig kunne musikken utenat. Der mener jeg at sang er den aller beste innfallsporten!

Har du andre gode tips?

Del tips og råd i kommentarfeltet under!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.