Kategorier
Akkordlære

Hva er stedfortredende akkorder og parallelle tonearter?

stedfortredende akk

Lurer du på hva stedfortredende akkorder er og når du kan bruke dem? Hva med parallelle tonearter og akkorder? Disse spørsmålene fikk jeg nylig i en epost, og her deler jeg svarene i form av et par videoer! Så da er det bare å finne frem popkorn og snurre film!

Hva er stedfortredende akkorder

Hva er parallelle tonearter/akkorder

Lurer du på noe mer?

Ikke nøl med å komme med spørsmål i kommentarfeltet, eller send meg en epost via kontaktskjemaet!

3 svar til “Hva er stedfortredende akkorder og parallelle tonearter?”

Tusen takk for svar! Det var veldig hjelpsomt:) men jeg stusser litt, gir det ikke et veldig annet utrykk hvis man erstatter en dur-akkord med en moll-akkord? Kanskje bare jeg som henger meg for opp i navnet «stedfortreder», men med mindre det er en skuffende kadens eller liknende virker det jo litt rart. Eller er det kanskje nettopp i slike situasjoner det brukes?

Hei!
Det kan kanskje høres ut som om det blir noe helt annet, men man kan godt bytte ut en durakkord med en mollakkord uten at uttrykket endrer seg så mye. Litt klangforskjell blir der selvsagt, men det er jo det vi er ute etter når vi bytter ut en akkord med en annen.

Jeg tenker å lage en oppfølgingsvideo der jeg demonstrerer dette litt mer i praksis. Så kan du høre på de eksemplene og gjøre deg opp en mening da. :)

Vidar

Svar

hei
Jeg har spørsmål om modulasjon.
Feks. der jeg i ei vise går fra Gm til Am. Hvordan gjør man det på «beste» måten.
Er det et system for modulajon mellom tonearter uansett trinn mellom toneartene?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.