Da har vi kommet til den fjerde leksjonen i musikkteori.net sitt vårkurs. Denne leksjonen tar for seg takter basert på firedelen. Takter er en veldig ryddig og oversiktlig måte å organisere musikken på.
Vi deler musikken inn i takter for at den skal bli lettere å lese og manøvrere i, og for at musikkens naturlige tyngdepunkt skal bli fremhevet.
Se videoene og teorien under, og lær hvordan du kan bruke takter for å strukturere musikken på en god måte.
Video
Video 1: hva er takter?
Video 2: hvordan noteres takter
Teori
I den forrige leksjonen så vi på en rekke rytmemønstre basert på grunnpulsen – eller firedelen. Når vi noterer musikkens rytmer, deler vi inn disse rytmene inn i takter. Hver takt har en viss varighet, og har dermed plass til et gitt antall noter/noteverdier. Vi prøver å dele inn disse taktene på en mest mulig naturlig måte, ved å lytte til hvordan betoningen er i musikken.
4/4-takten
Taktarter noteres som en brøk. Det øverste tallet er telleren, og det nederste er nevneren. Telleren angir hvor mange av nevneren det skal være plass til i en takt.
Noterer vi 4/4, betyr det altså at vi skal ha plass til noteverdier som tilsammen tilsvarer fire firedelsnoter i hver takt. Når vi hører på musikk som går i 4/4 kan vi telle til fire grunnpulser i hver takt. 1 – 2 – 3 – 4 | 1 – 2 – 3 – 4 | 1 – osv.
Denne rytmen går i 4/4. Du kan telle 1-2-3-4 | 1-2-3-4 osv. på grunnpulsen. Rytmen består av 16 grunnslag, som da blir fire takter.
Under er en rekke med 4/4-takter. Vi noterer bare taktbenevnelsen i første takt, og så gjelder den i alle de etterfølgende taktene med mindre en ny taktbenevnelse blir gitt.
Les nøye igjennom alle taktene, og se at hver takt har noteverdier som tilsammen blir 4 firedeler.
3/4-takten
I en 3/4-takt angir telleren at det skal være plass til noteverdier tilsvarende 3 firedeler i hver takt.
Denne rytmen går i 3/4. Du kan da telle 1-2-3 | 1-2-3 osv. på grunnpulsen.
Her er en rekke med 3/4-takter:
Les nøye igjennom alle taktene og se at hver takt har noteverdier som tilsammen blir 3 firedeler.
5/4-takten
Her angir telleren at det skal være plass til noter tilsvarende 5 firedeler i hver takt.
Her kan du høre en 5/4-takt. Lytt på rytmen, og prøv å telle grunnslagene på 1-2-3-4-5 | 1-2-3-4-5 osv.
Hvis du prøver å telle til fire på denne rytmen, vil du merke at du kommer ut av den naturlige betoningen i taktene. Hvis du ikke hadde visst hvilken taktart dette var, måtte du kanskje ha prøvd deg litt frem før du hadde funnet ut at det var 5/4. Når du prøver deg frem, lytter du til betoningene og prøver med ulike tellinger. Etterhvert vil du raskt klare å høre hvilken taktart det er, uten at du må prøve deg så mye frem.
X/4-takter
I utgangspunktet kan telleren være et hvilket som helst heltall. De tre som jeg har vist over er sammen med 2/4 de fire vanligste, men 6/4 og 7/4 er heller ikke så uvanlig. Når vi kommer til 8/4 vil denne som oftest ligne så mye på to 4/4-takter at den like gjerne kunne blitt notert som det.
9/4-takter blir noen ganger notert som 4/4 og 5/4 etter hverandre. Alt ettersom hvordan tyngdepunktene i musikken er kommer 4/4 først eller sist.
«Common time»
4/4 er en så vanlig taktart at den ofte bare kalles «common time». Denne noteres med en stor C i stedet for brøken 4/4, men ellers er det ikke noe forskjell på 4/4 og C.
Alla Breve
Når en 4/4 takt går i et raskt tempo, kan det bli unaturlig eller masete å telle alle fire slagene i hver takt. Dette er kanskje tydeligst hos dirigenter, som i rask 4/4-takt må jobbe veldig for å få med alle slagene. Da kan man telle hvert andre slag – 1. og 3. slag – slik at det blir to «slag» i takta. Likevel noterer vi noteverdier tilsvarende 4/4 i hver takt. Alla breve takt noteres som en C med en loddrett strek igjennom.
Når du holder takten til denne musikken, vil følelsen av pulsslag komme på de røde notene. Det blir unaturlig og masete å prøve å telle til fire i hver takt.
Hvis du har et skarpt øye (og husker reglene i den forrige leksjonen), har du kanskje lagt merke til at de fire siste åttedelene i takt 3 er bundet sammen slik at de tilsammen danner to grunnslag. Det mest vanlige er at bjelken binder sammen notene til ett grunnslag, men det er ikke uvanlig at fire åttedeler kan grupperes sammen på denne måten.
Til denne leksjonen har jeg også laget et eget oppgavehefte. Der finner du en rekke øvelser og oppgaver du kan trene deg på. Til oppgavene følger det også med fasit og videoer som viser deg tips og råd til hvordan du kan løse dem. For å få tilgang til oppgaveheftet må du være registrert på kurset. Det er gratis, og det er ingen krav om at du må levere noe :)
Gunnar Lund says
Får ikke qr-kodene i oppgaveheftet til å virke i leksjon 4. Virket på tidligere leksjoner.
Vidar says
Heisann. Sjekket det nå, og det ser ut som det fungerer som det skal.
Er det slik at det ikke kommer frem noe? Eller at du kommer til feil videoer?
Gunnar Lund says
Videoen åpnes, men kommer ikke i gang. Står og «maler»… Skal prøve restart