Hva vil det si at ulike instrumenter er stemt på ulik måte? Hvorfor låter det ikke riktig når et piano og en klarinett spiller den samme noten?
Denne artikkelen forklarer deg hvordan de ulike instrumentene er stemt, og viser deg hvordan du går frem for å transponere musikk til ulike instrumenter.
Instrumentenes grunnstemming
Alle instrumentene har en egen «grunnstemming». Dette kommer blant annet av at de ulike instrumentene har ulik lengde. Hvis vi griper det samme grepet på en altsax og en tenorsax får vi to forskjellige toner. Det er det samme grepet, noten heter det samme på hvert av instrumentene, men siden instrumentene har forskjellig lengde vil det låte forskjellig.
Vi har to typer instrumenter:
- C-instrumenter
Dette er nøytrale instrumenter når det gjelder stemming. Spiller vi en C på et C-instrument så er det en C. Spiller vi en F så er det en F. Når vi spiller en tone på et C-instrument benevner vi ofte denne tonen med «natura». For eksempel: C natura, F natura. Piano er et C-instrument. - Transponerende instrumenter
Hvis vi spiller en C på et transponerende instrument så vil ikke dette låte som en C på et piano. Spiller vi for eksempel en C på en kornett, vil dette være den samme klingende tonen som en Bb på et piano.
Vi finner ut hva et instrument er stemt i ved å spille en C på det instrumentet. Så sammenligner vi den tonen som kommer ut med et C-instrument. Er det en F så sier vi at dette instrumentet er stemt i F.
De vanligste instrumentene og deres grunnstemming
Stemming | Instrumenter |
C-instrumenter | Piano, gitar, bassgitar, melodisk slagverk (xylofon, pauker osv), obo, tverrfløyte (vanlig). Andre instrumenter som det står C foran, for eksempel C-tuba, C-trompet osv… |
Bb-instrumenter | Klarinett, kornett, trompet, baryton, tenorhorn, trombone(*), Bb-tuba, tenorsax, sopransax. (*) Hvis trombonisten leser i F-nøkkel står som oftest notene i C. I så tilfelle regner vi trombonen for et C-instrument. |
Eb-instrumenter | Altsax, barytonsax, althorn, altklarinett, Eb-tuba. (De fleste av disse instrumentene har «Alt-» foran navnet på instrumentet) |
F-instrumenter | Waldhorn, F-tuba |
Andre varianter | Instrumentene over er de vanligste instrumentene og deres transposisjoner. Det finnes også varianter av disse, men da står som oftest stemmingen foran instrumentnavnet: A-klarinett, C-trompet osv.
Oppdatering: |
Transponer fra C stemme til de ulike instrumentene
Hvis vi spiller en C på et Bb-instrument så klinger det som sagt likt med en Bb på et piano:
Derfor må et Bb-instrument spille en hel tone over pianoet for at det skal klinge likt.
Når det gjelder faste fortegn kan vi bruke kvintsirkelen. Hvis vi spiller en melodi som går i C-dur (natura) må vi på Bb-instrumenter spille i D-dur (en hel tone over). Det vil si to steg med sola i kvintsirkelen.
På samme måte kan vi regne oss frem til hvordan vi kan transponere for alle instrumentene. Her er en tabell som viser transponeringen for Bb-, Eb-, og F-instrumenter:
Transponering fra C-stemme til:
Instrumenttype | Transponering i trinn | Toneart/faste fortegn |
Bb-instrumenter | En hel tone opp (*) | To steg med klokka i kvintsirkelen |
Eb-instrumenter | En stor sekst opp (*) | Tre steg med klokka i kvintsirkelen |
F-instrumenter | En ren kvint opp (*) | Ett steg med klokka i kvintsirkelen |
(*) På grunn av oktavforskjeller på instrumentene kan det også være at vi må transponere tonene det gitte intervallet +/- en eller flere oktaver. En tenorsax klinger for eksempel en oktav under sopransax. Tenorsaxen må derfor spille en oktav lysere for at det skal bli samme tonen som sopransax.
Et lite eksempel til
Her ser du en liten melodi i F-dur transponert ut til Bb-, Eb- og F-instrumenter (det er ikke tatt høyde for evt. oktavforskjeller):
Oppdatert: Transponering for Bb-instrumenter
Det har kommet en del spørsmål og kommentarer til denne artikkelen. Derfor har jeg laget en liten video som forklarer transponering for Bb-instrumenter litt nøyere:
Ingvild Haram says
THANK YOU, VIDAR!
Dette er jo kjempenyttig! Du utgir kjempenyttige linker!!
:) says
Husk at Eb-instrumenter ikke noteres en liten ters ned, men en stor sekst opp!
Vidar says
Hei!
Ja, det vanligste er nok en stor sekst opp – aktsax, althorn m.fl. – så vi kan godt bruke det som utgangspunkt (skal få oppdatert artikkelen i løpet av dagen).
Eb-klarinetten klinger en liten ters over det som er notert, så den må transponeres en liten ters ned…
Takk for innspill!
Mark Heinecke says
Jeg har oppdaget en liten feil!
Altfløyte er ikke stemt i Ess! Den er stemt i G og dermed låter en kvart under notert tonerhøyde.
Det finnes en Ess fløyte- meget sjelden, men den kalles også sopranfløyte i Eb- en mellomting mellom C fløyte og piccolofløyte. (mindre enn C fløyte)
Vidar says
Takk for gode innspill, Mark!
Jeg har oppdatert artikkelen i forhold til altfløyten.
Vidar
Mark Heinecke says
Og du må gjerne leege til baritonsaxofon på Eb listen!
Vidar says
Ja, det har du rett i!
Jeg spiller jo barytonsax selv, så jeg skjønner ikke hvordan jeg kunne glemme å ta med den… :-)
Ina Frandsen Jevnaker says
Hei
Jeg lurte på om at valthorn kan spille i F-nøkkel isteden for g-nøkkel
Marita says
Hei
Eg lurer på dette med tromboneinstrumentet. Det står at det er eit Bb-instrument, men kvifor vert notane skrive i natura, når ein vel å bruke F-nøkkelen? Er det ein spesiell grunn til dette?
Vidar says
Hei Marita!
Det er vanlig å alltid skrive i natura når man bruker f-nøkkel. En sjelden gang kan man se at noter står skrevet transponert i f-nøkkel, men det er ikke det som er det vanlige.
Så, selv om trombonen er et Bb-instrument, blir notene skrevet i natura når de står i f-nøkkel. Det samme gjelder Bb-tuba, Eb-tuba osv…
Sara M says
Hvis det er en b i valthorn(f)-stemmen og jeg spiller althorn(eb), hvordan skal jeg spille det da?
Hilsen en som ikke er helt sikker på transponering…
Vidar says
Hei!
Vi kan først se litt på hva som skjer om et waldhorn og et althorn spiller en C (på instrumentet)
Fra waldhornet vil det da komme en F-natura (siden det er et F-instrument), og fra althornet vil det komme en Eb-natura (siden det er et Eb-instrument).
Det vil si at althornet får en tone som klinger en tone under waldhornet…
Så, skal althornet lese waldhornstemmen må musikanten legge alt en tone opp.
En Bb blir da en C.
Vi kan også se på hvilke fortegn det blir:
Hvis vi går en tone opp, får vi andre faste fortegn: 2 # mer eller 2 b mindre.
Hvis låten opprinnelig har 1b får vi da 1 #.
Hvis låten opprinnelig har 2 # får vi da 4#
3b blir 1b osv…
Ble det klarere? :-)
Vidar
Sara M says
Tusen takk!!! Nå forstår jeg det mye bedre!
Kristin says
Tusen takk, You made my day.
Børre says
Nok en bra og, etter kommentarene å dømme, nyttig artikkel :-)
Med fare for å forvirre så kan jeg legge til at waldhornet egentlig er stemt i Bb – samme som en euphonium. Hvis en waldhornist og en euphist (heter det det?) spiller en klingende g-durskala i samme oktav vil ventilnedtrykkingen være lik. Jeg kjenner ikke bakgrunnen til at waldhornstemmene noteres i F, men det har sikkert historiske årsaker :)
Vidar says
Hei Børre! Takk for innspill!
Jeg tror at grunnen til dette er waldhornets normalregister. Hvis vi transponerer instrumentet som en Euph, så vil vi måtte bruke mange hjelpelinjer for å få notert det hornet skal spille. Normalregisteret passer liksom ikke helt innenfor G-nøkkelsystemet.
MEN, om man «later» som om det er et F-instrument, så vil mesteparten av notene havne innenfor G-nøkkelsystemet, og da blir det mye letter å lese! :-)
Kanskje noen hornister kan kaste mer lys over dette…?
Terje says
Horn hadde mange stemminger med alternativer bøyler. Da ventilene kom på 1800-tallet var f-hornet det beste.
Seinere kom dobbelthorn f/b.
Siri says
Jeg skal transponere engels horn til obo. Ser at det blir fra g dur til c dur. Skal jeg fra g til c oppover, eller g til c nedover? Helt nytt for meg dette… Ikke spilt obo på 10 år…
Vidar says
Hei Siri!
Takk for spørsmålet!
Et engelsk horn er stemt i F, en kvint dypere enn obo. Obo er stemt i C.
Hvis et engelsk horn leser en enstrøken G (på sin note), låter det da som en enstrøken C (altså en kvint ned).
For at oboen skal spille en tone som klinger som det engelske hornet, må altså oboen spille en kvint ned i forhold til det som er notert hos engelsk horn.
Håper det var oppklarende! :)
Anonym says
Hei!
Jeg skal har en pianist som skal spille en sang i d-dur, da blir det sånn at min trompet skal spille i e-dur når jeg da skal transponere disse notene? Da er det fire fortegn (#) for meg, lurte vel på om dette er korrekt og hva som da blir mine kryss på trompeten. ( en liten stund siden sist..)
Vidar says
Hei der!
Ja, du får E-dur på trompet når låten går i D-dur natura.
Du får da kryss for: F, C, G og D :)
Lykke til!
Arvid K. Gromholt says
Hei!
La oss nå få dette helt klart: Hvis jeg på min Bb baryton spiller noten «A»midt i «staff»‘en, så får jeg vel 220 Hz? Eller hva?
(Baryton ligger en oktav lavere enn A=440).
Arvid
Vidar says
Hei Arvid! Bra spørsmål! :)
Men siden du er et Bb-instrument så vil en notert enstrøken A midt i notesystemet klinge som en G-natura en oktav under. Det blir faktisk 197Hz om jeg ikke tar feil…
Spiller du en H midt i notesystemet på instrumentet, vil dette klinge som en lille A – 220Hz.
Ble det forståelig? :)
Vidar
Arvid K. Gromholt says
Nei.
Vidar says
Ok, da prøver jeg igjen! :-)
Og når jeg leste svaret mitt igjen så skjønner jeg godt at det ikke ble så forståelig!
Du har egentlig (nesten) helt rett i det du sier først – at en A på barytonen midt på notesystemet blir 220Hz, siden den klinger en oktav under.
Men siden den er et Bb-instrument klinger den en oktav og en tone under. En C på baryton klinger som en Bb på et piano (derfor kalles det Bb-instrument). Så spiller du en A på barytonen så vil det klinge som en G på et piano, og en oktav under.
Jeg tok og laget en liten video der jeg forklarer nærmere hvordan Bb-instrumenter er stemt. Den er limt inn nederst i artikkelen. Håper at dette ble klarere enn det forrige svaret! :-)
Arvid K. Gromholt says
Ok, takker!!
Jon Egil Brekke says
Hva slags transponering et instrument har, kan forstås bl.a. ut fra følgende spørsmål:
– Hvor klinger den enkleste durskalaen å spille på instrumentet (der du kan ta alle toner uten spesialklaffer e.l., eller der du kan ta grunntonen uten å gripe noen ventil)?
– Hvilket toneleie ligger de mest brukte tonene i, og hvordan kan du notere dem med så få hjelpelinjer som mulig?
For et Bb-instrument vil den enkleste durskalaen klinge Bb-dur om du skal finne den igjen på pianoet. For trompeten vil de mest brukte tonene ligge i (og like over) enstrøken oktav, mens baryton gjør mer bruk av tonene i lille oktav, som vi da for enkelhets skyld noterer oktaven (pluss ett tonetrinn) over der de klinger.
Vidar says
Takk, Jon Egil!
Dette var en veldig flott og ryddig forklaring! :-)
Vidar
Miriam says
Hallo! Dette var til stor hjelp, men jeg er ganske ny når det gjelder transponering!
Har funnet et stykke for en brasskvintett, med to kornetter, et valthorn, en trombone og en tuba, problemet mitt er at vi bruker en Eb-tuba og ikke C-tuba som stykket er laget for. Hvordan kan jeg transponere fra c-tuba til Eb-tuba? :)
Vidar says
Hei Miriam!
Hvis stykket er notert i f-nøkkel for tubaen, og du vanligvis leser f-nøkkel når du spiller eb-tuba, trenger du ikke gjøre noe (vanligvis…). F-nøkkelen er normalt ikke transponert uansett. Eb-tubaister som leser f-nøkkel har da lært seg hvordan de ulike tonene gripes, slik at de klinger som de skal.
Men om du leser i g-nøkkel må du legge ned en liten ters (3 halve trinn ned), samt å legge på tre kryss (eller fjerne 3b).
En f i noten for c-tuba vil da bli d når den er transponert til eb-tuba…
Vidar
Miriam says
Tuuusen takk :D
Arvid Nordal says
Jeg er enig i mye her men dere skriver: Hvis trombonisten leser i F-nøkkel står som oftest notene i C. I så tilfelle regner vi trombonen for et C-instrument.
For å klarlegge en enkel sak, trombonen er som vanlig stemt i b, og selv om vi får f nøkkel eller alt nøkkel så er instrumentet fremdeles stemt i b ! samme hva utøveren tenker, og hvis jeg har en tromone som er stemt i C så kan jeg ikke lese de «gamle » notene som jeg har transponert kvinten ned da må jeg transponere en hel tone lavere da instrumentet er stemt en tone høyere-.Jeg mener da at vi kan ikke regne trombonen som et C instrument når det virkelig er et B instrument
Vidar says
Hei Arvid!
Ja, du har rett i det! Trombonen er hele tiden et Bb-instrument i stemming…
Spiller man på førsteposisjonen (grunntonen) i trombonen får man en klingende Bb natura, uansett om man leser g- eller f-nøkkel.
Det er vanlig at man i g-nøkkel tenker trombonens noter som et Bb-instrument, og at instrumentet da må transponeres til Bb. Det vil si at en som spiller på første posisjon (grunntonen) tenker at denne tonen heter C – mens den egentlig klinger som en Bb.
MEN, så kommer det som er litt forvirrende… :-)
En trombonist som er vant til å lese i f-nøkkel tenker at notene heter det samme som de klinger… DVS at de kaller grunntonen i instrumentet (første posisjon) for Bb – og ikke C. De holder altså samme posisjon som en som leser g-nøkkel, men tenker at tonen er en annen. De leser altså C-noter, og trenger da ikke å få transponert noten.
På den måten kan vi kalle trombone i f-nøkkel for et c-instrument – siden vi kan skrive notene rett i c (uten transponering). Eller kanskje det hadde vært riktigere å kalle det for et ikke-transponerende instrument? For det er jo som du sier uansett et Bb-instrument i bunn og grunn… :-)
Frank Pedersen says
Kanskje et dumt spørsmål, men hvorfor kaller man ikke bare notene for det samme på instrumentet?
F.eks hvis man spiller en Bb natura på en Trombone, hvorfor ikke bare kalle den tonen for Bb? Hvorfor gjøre det så vanskelig? Hvorfor operere med C på instrumentet? Takk for svar :)
Vidar says
Hei! Jeg er i prinsippet helt enig! Det hadde vært så utrolig mye enklere! Men det har nok med instrumentets naturtoner å gjøre, og hva som er naturlig å spille på instrumentet. Griper man et grep på trompeten som heter D, så heter det samme grepet D på et althorn, selv om tonen som kommer ut låter forskjellig… Da blir det kanskje enklere å lære seg å spille på instrumentet? MEN jeg er helt enig… hvorfor ikke bare kalle det den tonen det er!?
Jørgen Morthorst (Danmark) says
Hej Norge
Har fundet din site vældig interessant og lærerig. Jeg spiller trompet og forsøger at bryde koden med transponering. Jeg spiller sammen med et par kammerater, og vi forsøger os bl.a med lidt Tyroler musik. Vi skal have trompet og harmonika til at harmonere. Vi øver Kufsteinerlied, som er skrevet i B-dur. Hvilke tonearter finder du bedst egnet for de to instrumenter, så det harmoner?
Med venlig hilsen
Jørgen Morthorst
Danmark
Vidar says
Hei Danmark!
Jeg er ikke helt sikker på hvilken toneart som passer best til harmonika, men det er nok et C-instrument. Det betyr at klarinetten hele tiden må spille en hel tone over det harmonikaen spiller for at det skal låte rett. Gode tonearter for klarinett er F-dur, Bb-dur, Eb-dur, C-dur (natura) det blir for klarinetten (G-dur, C-dur, F-dur og D-dur)
Kjersti says
Hei!
Vi skal spille og » synge «Nå tennes tusen julelys», som går i g- dur, men det stemmer ikke når man spiller det på en vanlig bb- klarinett. Hvordan blir transponeringa?
Vidar says
Hei! Klarinetten er som du sier et Bb-instrument. Det betyr at om du spiller en C på klarinetten, så låter det som en Bb natura (på piano). Det betyr at du må legge alt en hel tone opp for at det skal kunne spilles sammen med piano (eller et annet C-instrument).
Se videoen nederst i artikkelen for en mer utfyllende forklaring. Vidar
Kaj Hansen says
Hvordan skriver vi om noter for baryon i F-nøkkel til det samme instrumentet i G-nøkkel, og hvilke fortegn får vi da?
Bente Bogen says
Hei!
Jeg har sett at det finnes både Bb-tuba og BBb-tuba. Betyr det BBb-tuba at det er en basstuba som klinger en oktav under Bb-tuba?
Det står også i Dick Grove at Bb-tuba ikke er et transponerende instrument. Men Bb-klarinett er jo det. Hva er forskjellen? Og hvordan skal jeg da notere Bb-tuba? F- eller G-nøkkel, transponert eller ikke?
Hilsen
Bente Bogen
Kaja says
Hei!
Veldig bra artikkel, nå forstår jeg mye mer. Det er bare en ting jeg lurer på. Jeg spiller Eb-tuba og noen ganger finner jeg bare noter til Bb-tuba. Hvordan endrer jeg notene fra Bb til Eb så jeg kan spille det? (og gjerne også hvordan man gjør det andre veien, fra Eb til Bb?)
Vidar says
Hei Kaja!
Det enkleste er å gå innom C, eller natura. Hvis det står en C i Bb-tuba, så blir det en Bb natura. For å få en Bb-natura på en Eb-tuba, må du spille en G. (En C på Eb-tuba låter som en eb, altså en liten ters opp…, og derfor fil G låte som en Bb, en liten ters opp).
Altså; står der en C i Bb-tuba, må du spille en G på Eb-tuba. En kvint opp.
Når det gjelder tonearter/faste fortegn, ser vi at om det står i C-dur i Bb-tuba, blir det G-dur i Eb-tuba. Altså legge til ett kryss.
Så, for å transponere fra Bb til Eb må du legge alt en kvint opp og legge til et kryss (evt. ta bort en b).
Omvendt blir det da å legge til en b (ta bort et kryss) og legge ned en kvint (eller evt. opp en kvart).
Vidar
Happy friendship day says
Hei Kaja!
Det enkleste er å gå innom C, eller natura. Hvis det står en C i Bb-tuba, så blir det en Bb natura. For å få en Bb-natura på en Eb-tuba, må du spille en G. (En C på Eb-tuba låter som en eb, altså en liten ters opp…, og derfor fil G låte som en Bb, en liten ters opp).
Happy friendship day 2016 says
Jeg har sett at det finnes både Bb-tuba og BBb-tuba. Betyr det BBb-tuba at det er en basstuba som klinger en oktav under Bb-tuba?
Quote says
Hei Kaja!
Vis det står en C i Bb-tuba, så blir det en Bb natura. Det enkleste eller natura. Hvis det står en C i Bb-tuba, så blir det en Bb natura. For å få en Bb-natura på en Eb-tuba, må du spille en G. er å gå innom C, (En C på Eb-tuba låter som en eb, altså en liten ters opp…, og derfor fil G låte som en Bb, en liten ters opp).
Eivind says
Spaltene har forskjøvet seg litt helt øverst der, sånn at det står feil om hva som er Bb-instrumenter. Ellers takk til Vidar for kloke og tålmodige kommentarer. Denne siden skal jeg anbefale!
Synnøve says
Hei hei
Jeg spiller Walthorn,men de fleste noter jeg finner i bøker og note hefter er skrevet for b innstrumenter. Jeg kan transponere til meg fra e horn og altsaksofon,men er usikker om jeg har trompet noter og skal spille de på Walthornet hvor mange b eller # skal jeg ha og hvor mye opp eller ned skriver jeg notene.
Evot says
Hei!
Hva med noter som er notert for A-klarinett og skal spilles på Bb-klarinett? Hvordan transponerer jeg det?
Hans Mathias says
Jeg spiller swing jazz med klarinett og tenorsax, men er svak på musikkteori (det er ikke de andre fire). Men hvorfor er det interessant å vite at en Bb på en tenorsax er en C på piano? Hvorfor ikke skrive notene i C for saxen å blåse i den «interne» skalaen. Når mine medmusikanter sier at en låt går i Eb, gir de jo blaffen i at det «internt» for meg er F. Det er da ikke noe problem å spille en natura c-dur skala på en klarinett eller en tenorsax.
Jeg er klar over at alle instrumenter har et toneområde, men det kan ikke være forklaringen på at jeg har to skalaer å forholde meg til. Jeg har forøvrig lært meg hva de fleste grep er i Concert C, eller Natura.
Øyvin says
Jeg vet ikke om Evot fikk svar for nesten et år siden. Men en C på a-klarinett er tonen A på piano. En C på Bb-klarinett er en Bb på piano. Så hvis du skal spille A-noter på en Bb-klar., må du transponere en halv tone ned.
Enklere å investere i en A-klarinett – det åpner dessuten en hel verden av kammermusikk. Ofte er «klassisk» musikk skrevet for A-klarinett, ikke minst når det også er stryke-instrumenter med. Fiolinens strenger blir stemt EADG, og da ligger «kryss-tonearter» bedre for instrumentet.
Anne-Cathrine Helland Hole says
Ikke alle eb-instrumenter passer inn i kategorien alt-instrumenter . Spiller selv Eb-kornett,også kalt soprankornett.
Margun Mikkelsen Tordal says
Jeg har noter for piano, trompet og fransk horn. Trompetnotene er transponert ift piano, dvs at piano har G-dur og trompet A-dur. Fransk horn står i D-dur. Jeg skal transponere hornstemmen om til Bb-instrument (trompet). Må jeg gå en kvart ned? Eller en kvint opp?? Husker ikke i farten hvor mange intervall en ren kvint har… I praksis fungerer ikke det å gå ned en kvart, fordi det blir for lavt for trompet.
Ellen says
Hei. Hvis vi skal spille klarinett og Valthorn sammen, hvordan skal jeg da transponere på klarinetten for å få den til å stemme med hornet stemt i F?
Vidar says
Hei.
Hvis hornet spiller en C, så må klarinetten spille en G for at det skal bli samme tone. Altså må klarinetten opp en kvint i forhold til hornet.
Elias Magne Rasmussen says
Når man transponerer fra F-nøkkel til G-nøkkel ,beholder man da fortegna?
Vidar says
Hei. Dette var et vanskelig spørsmål, eller iallfall et spørsmål med mange svar… Det kommer an på om man noterer for et transponerende instrument… Hvis du legger en pianostemme fra F-nøkkel til G-nøkkel (altså flytter den oppover i oktaver) vil det ikke komme endringer i fortegna. Men om du transponerer fra F-nøkkel til trompet i G-nøkkel, så vil du nok få endring. Kommer helt an på konteksten… :)