Fra bloggenAbonner

Skalaer – alt du trenger å vite om dem!

Da fyrer jeg av startskuddet for denne bloggen! For å komme i gang på en ordentlig måte starter jeg med en serie artikler om skalaer!

Skalaer har vært en grunnleggende byggestein i musikken gjennom hele historien. Vi trenger å kunne noe om skalaer for å bedre forstå, spille og lage musikk. Denne serien med artikler gir deg det du trenger for å kunne kalle deg en skalamester!

Jeg deler opp serien i en rekke artikler, som hver tar for seg ulike skalaer og innfallsporter til å jobbe med skalaer. Hvis du har ønsker om emner og vinklinger – kom gjerne med innspill! Legg igjen en kommentar til denne artikkelen eller send meg en epost!

Definisjon:

I musikk er en skala en serie toner plassert i stigende eller synkende rekkefølge.

Tonene i en skala brukes som et materiale for å lage melodier og harmonier. Vi skiller mellom ulike skalaer ved å se på avstanden mellom de ulike tonene i skalaen.
For å få dette litt mer håndfast skal vi se på et eksempel:

durskalaen

Durskalaen med trinnavstander

Dette er en C-dur skala. Avstanden mellom trinnene er skrevet på under notene. Det vil da si at “formelen” på en durskala fra en hvilken som helst starttone er:

1 trinn, 1 trinn, 1/2 trinn, 1 trinn, 1 trinn, 1 trinn, 1/2 trinn
eller
2 hele, et halvt, 3 hele, et halvt
eller
2 – 1/2 –  3 –  1/2

Samme hvilken tone vi starter på kan vi lage en durskala ved å bruke disse avstandene mellom trinnene.

Litt å tygge på til slutt:

1
Skalaen i eksemplet over gjentar seg selv etter en oktav. Det gjør de aller fleste skalaer. Dette betyr i vårt eksempel at samme hvilken C vi starter på (C1, C3 osv…) vil vi få de samme tonene (men i ulike oktaver…). Der finnes riktignok noen skalaer som ikke gjentar seg selv før etter 2 oktaver, men det er ikke så ofte vi kommer over slike.

2
De aller fleste skalaer består av en kombinasjon av hele og halve trinn. Men der er også en del skalaer som bruker små terser (1,5 trinn) og store terser (2 trinn) mellom noen av tonene. Pentatone skalaer (femtoneskalaer) kan  f.eks. ha disse avstandene: 1 trinn, 1 trinn, 1,5 trinn, 1 trinn, 1,5 trinn. Du får lære mer om pentatone skalaer i artikkel 4…

3
I jazz og improvisasjon snakker vi ofte om akkordskalaer. Dette er skalaer som passer til ulike akkorder og som man kan bruke når man improviserer over akkordskjemaer. Hvis du er interessert i å lære mer om skalaer og improvisasjon ville jeg tatt turen innom min videoserie om dette på cime.no.

Da har vi vært igjennom det mest grunnleggende ved skalaer, og du skal nå være klar for å dykke dypere inn i skalaens hemmeligheter! For å holde følge med artiklene kan du klikke på –abonner– øverst til høyre. (Eller du kan klikke her) Du vil ikke gå glipp av fortsettelsen! :)

Comments

 1. Anne-Marie says:

  Vidar!!! – jeg har sagt det før og sier det igjen. DU IMPONERER OG MOTIVERER så utrulig mykje!!! Synd at du ikkje var musikklæreren min då ej var ung;-//

 2. Gratulerer, Vidar!

  Dette kommer til å bli en fantastisk side, til glede for veldig mange mennesker.

  Lykke til!

 3. Lars Andreas says:

  Kul artikkel! Få med litt om orientalske skalaer også! Kvarttoner,m.m. :-)
  Bra jobba!

 4. Takker for tilbakemeldinger!
  Ja, jeg får ta med noe om orientalske skalaer også! Får spare dem til litt senere… Har ikke brukt så mye tid på slike skalaer hittil, men skal jammen ta å sjekke det ut litt nærmere! :-)

 5. Sverre Stakston Olsrud says:

  Hei Vidar

  Tentamen for eldste mann hos meg i morgen. Og dette er det vi finner på nettet! Strålende!

  • Hei Sverre!
   Takk for det! Håper han finner noe nyttig her!
   Begynner å bli litt for enhver smak i arkivet nå, og det kommer nye artikler hver uke.

   Lykke til med tentamen! :-)

 6. Dette er den siden som har forklart meg best hva en durskala er! :D
  Tusen takk :P

 7. Finn Haug says:

  Veldig bra arbeid, flott lagt opp. Godt pedagogisk arbeide hvor du også behersker presentasjonen på en god måte.
  Dette er en blogg som har fått plass i “bokmerker”. Her var det mye å hente:)

Trackbacks

 1. […] små, forstørra og forminska. De intervallene jeg skal se på i denne artikkelen er hentet fra durskalaen og består kun av rene og store […]

 2. […] Vidar on 9. juni 2010 Artikler i denne serien:Skalaer – alt du trenger å vite om dem!Diatoniske skalaer – utgangspunktet for alt!Kirketonearter og modale skalaerHvordan finne de faste […]

 3. […] Vidar on 12. april 2010 Artikler i denne serien:Skalaer – alt du trenger å vite om dem!Diatoniske skalaer – utgangspunktet for alt!Kirketonearter og modale skalaerHvordan finne de faste […]

 4. […] Serien om skalaer kan være nyttig å klikke seg innom nå… […]

Legg igjen en kommentar