Velkommen til den første leksjonen i musikkteori.net sin store vårboost våren 2022. Gjennom 18 uker får du bli med på en grundig tur gjennom de grunnleggende emnene i musikkteorien.
Denne uka starter vi med kanskje det aller mest grunnleggende av alt, nemlig om hvordan vi noterer ned toner i g-nøkkelsystemet.
Hvis du registrerer deg (gratis) får du også tilgang til en egen side hvor du kan laste ned øvingsoppgaver og få oversikt over alle leksjonene på ett og samme sted. Til oppgavene følger det med fasit, gjennomgang av oppgavene på video og gode tips og råd. Registrer deg i skjemaet nederst i artikkelen.
Videoer
Disse fire videoene går nøye igjennom alt du trenger å vite, så de dem først. Etter videoene kommer en litt mer kortfattet gjennomgang med tekst og bilder som du kan bruke som referanse og oppslagsverk når du lurer på noe.
Video 1: stamtonene
Video 2: notasjon i g-nøkkelen
Video 3: # og b
Video 4: oktavene
Teori
Stamtonerekka
De hvite tangentene på et piano representerer det vi kaller for stamtonerekka. Hver tangent har et eget navn, og tonerekka gjentar seg selv etter 7 toner.
Stamtonerekka: C-D-E-F-G-A-H | C-D-E-F-G-A-H | C-D osv.
Vi finner denne stamtonerekka også i notesystemet, og slik ser det ut når vi skriver inn notene i G-nøkkelsystemet:
Den nederste C-en (med ring rundt) kalles enstrøken C, eller C1. Det er den C-en du finner midt på et piano (på engelsk kalt «middle c»). Den neste C-en kalles tostrøken C, eller C2. Notene klatrer opp- og nedover i notelinjesystemet på linjene og i mellomrommene, og når vi kommer utenfor systemet bruker vi hjelpelinjer.
Kryss (#) og b
På pianoet har vi også noen svarte tangenter, men de har ikke noen egen plassering på en linje eller et mellomrom i notesystemet. For å vise de notene i et notesystem må vi bruke noen ekstrategn foran stamtonenotene. Dette er tegnene # og b.
# hever tonen et halvt trinn, b senker tonen et halvt trinn
Setter vi # foran en note, får notenavnet endinga -iss. Setter vi b foran en note får notenavnet endinga -ess. Her er to unntak: b for A kalles «Ass» og b for H kalles bare «B».
Hvis vi vil nå den tonen som ligger mellom C og D på et piano (den svarte tangenten) kan vi gjøre det på to måter i notesystemet. Vi kan notere den som # for C (Ciss) eller som b for D (Dess).
# for C hever tonen et halvt trinn opp, og det vi kommer til den svarte tangenten over. b for D senker tonen et halvt trinn, og vi kommer til den samme svarte tangenten. Denne tangenten kan derfor hete både «Ciss» og «Dess» ettersom hvordan den blir notert.
Selv om disse to notene noteres forskjellig i notesystemet, vil de høres helt like ut om man spiller de på et piano.
Her er noen eksempler:
Her har jeg også skrevet på oktavene (tallene bak notenavnet). For hver nye C vi kommer til på vei oppover, kommer vi til en ny oktav, og dermed et høyere nummer. Oktavene under C1 har litt andre navn, men det kommer vi ikke inn på i denne leksjonen.
Legg merke til at mellom tonene H og C og mellom tonene E og F på et piano er det ingen svarte tangenter – og derfor bare et halvt trinn. Da vil for eksempel # for H høres som en C, men fortsatt hete Hiss. b for F vil høres ut som en E men hete Fess.
Noe du lurer på?
Bruk kommentarfeltet under til å diskutere leksjonen med andre. Stil spørsmål om det er noe du lurer på, og vær hjelpsom og vennlig hvis noen andre lurer på noe du kan svare på.
Til denne leksjonen har jeg også laget et eget oppgavehefte. Der finner du en rekke øvelser og oppgaver du kan trene deg på. Til oppgavene følger det også med fasit og videoer som viser deg tips og råd til hvordan du kan løse dem. For å få tilgang til oppgaveheftet må du være registrert på kurset. Det er gratis, og det er ingen krav om at du må levere noe :)
Tor Sørdal Bue says
Hei
Eit lite innleiande spørsmål. Eg har lært å bruka H som notenamn. Bør eg halda fram med det, eller bør eg venna meg til å bruka B?
Tor
Vidar says
Hei Tor. Det er litt opp til deg. Begge variantene eksisterer, og det viktigste er å være klar over det. Jeg har prøvd begge variantene selv (også her på bloggen) og har bestemt meg for å bruke H som min faste variant.
Det betyr at jeg sier B når det er b foran H-en. Det kan kanskje være lurt å si Bb når det er b foran, da blir det enda mindre sjanse for misforståelse.
Altså:
Variant 1: B og Bb
Variant 2: H og B
Variant 3: H og Bb
Jeg bruker variant 2 her i leksjonen, men det er kanskje enda ryddigere om man bruker variant 3…
Tor Sørdal Bue says
Takk for svar. Jeg roter litt når jeg vil skrive kryss eller b, men har nå skjønt at b og kryss i på notelinjene skal stå foran stamtonen. Så ser jeg at du skriver Bb. Jeg ville kanskje ha skrevet bB. Hvorfor denne forskjellen i skrivemåte?
Vidar says
Ja, det kan du si :)
Det kommer nok fra besifringstegna hvor man setter b og kryss bak notenavnet. Eb, D#, Ab osv.
I notesystemet kommer alltid # og b foran noten.
Tor Sørdal Bue says
Takk igjen!
Et siste spørsmål:)
Hvordan uttales aiss og eiss. Sies det som diftong eller som to vokaler: a-iss, e-iss?
Vidar says
Det er med to vokaler.
Er i alle fall det jeg har hørt og brukt hele tiden :)
Sigrid says
Blir C-en under G-nøkkel automatisk C1 når man skal lese noter? Starter ikke den på C4?
Vidar says
Hei Sigrid. Ja, oktavbenevnelsen er ensteøken, altså C1 på den c-en du finner rett under g-nøkkelsystemet.
Men – i MIDI-sammengeng nummererer man gjerne dette annerledes, og da blir denne C-en hetende C4… men selve navnet i musikkteorien er C1.
Vidar says
Hei igjen. Jeg sjekket dette ut litt nærmere.
Det viser seg at det i engelsk litteratur også er slik at C1 begynner på den nederste C-en på pianoet, og da vil C4 bli det vi i Norge kaller enstrøken C eller C1.
Så da må vi bare vite om at det finnes ulike måter å navngi oktavene på, og at vi i Norge kaller den midterste C-en for C1. :)
Ulf Svendsen says
Greit å være i gang. Bra start.
Stein Høyer says
En enkel og pedagogisk god start på innføring i grunnleggende musikkteori! :-)
Terje Enersen says
Hei! Forsto ikke helt dette med C1 og C4! Har det med pianoklaviaturet å gjøre? Gleder meg veldig til å lære mer i kurset!
Vidar says
Hei Terje.
I «noteverden» starter enstrøken C – C1 – rett under g-nøkkelen. Deretter er det C2 på neste C over osv.
I «midi-verden» starter tellinga litt annerledes. Der mener jeg den mørkeste C-en på et piano er C1, og da blir enstrøken C den fjerde i rekka nedenfra…
Vi har altså to ulike systemet…
Kanskje noen andre vet noe mer om midi-navngivinga av oktavene?
Vidar says
Hei igjen. Jeg sjekka dette litt nærmere. Se svaret jeg gav til Sigrid litt lenger oppe i kommentartråden. Det er altså ulikt i engelsk og norsk måte å navngi oktavene på.
Marianne says
Veldig fin og grundig leksjon.. nettopp det jeg trenger er alle mine strev med å forstå musikkteori. Eneste jeg synes er dumt, (handler om min treghet)er at jeg fortsatt må telle linjer og mellomrom for å å kunne si hvilken note jeg ser, kan så mye lettere finne de og høre de på pianoet da:) så det går ganske tregt..tar tid å huske av en eller annen grunn.. særlig når man må passe på mellomrom, heving og senking av en note. Handler dette bare om pugging?
Vidar says
Hei Marianne. Jeg tror at det – som med det meste annet her i verden :) – handler om å trene seg ja. Det er som å lære seg et nytt språk, og det tar jo tid.
Jeg vet dessverre ikke om noen snarvei her :) Jeg kan anbefale å kanskje kjøpe en enkel pianobok, og så trene på å spille melodier der. Da får du trent deg masse på å lese noter.
petter johnsen says
kan endel teori ,men det er greit å få det inn med teskje hehe
Vidar says
Ja, prøver å være veldig grundig med det som er helt grunnleggende også, slik at vi får med oss alle.
Det blir mer komplisert etter hvert, og på introen til kurset er alle emnene listet opp.
Einar says
I USA brukes konsekvent B for H og Bb for B. Da får man et logisk system der alle de svarte tangentene får navnet «flat» i tillegg til navnet på den hvite tangenten. Eks: G-flat, A-flat og B-flat for de tre svarte tangentene som står sammen. Denne navngivingen har jeg brukt i minst 20 år.
Anonym says
Hei! Hvordan vet jeg når notehalsene skal peke oppover eller nedover? Er den en spesiell regel på det eller kan man velge selv? Jeg vet at i F-nøkkelen så er det sånn at fra midterste linje og oppover skal notehalsene alltid peke nedover, så er det noe spesielt man må huske på når det kommer til dette?
Vidar says
Hei. Regelen er at noter over den midterste linjen skal ha notehalsene nedover, og noter under den midterste linjer skal ha notehalsene oppover. Noter på midtlinja kan ha halsen opp eller ned avhengig av hva som kommer før/etter. Det er også vanlig å tøye denne regelen; om man for eksempel har en rekke noter som henger sammen med en bjelke, og noen er over og noen under midtstreken – da kan man la alle peke samme vei for ryddighetens skyld.