Kategorier
Oppgaver

Fredagsoppgaven (1/2011)

Etter tilbakemeldinger fra en del musikkteorilystne lesere av bloggen har jeg bestemt meg for å starte opp en ny serie her på musikkteori.net. Dette er fredagsoppgaven!

Det har vært stor interesse for å få ulike oppgaver å prøve seg på, gjerne også med et forslag til hvordan den kan løses. Så fra i dag vil det komme en oppgave hver fredag som dere kan bryne dere på i helgen. Hver mandag vil et forslag til hvordan oppgaven kan løses legges ut.

Nederst på siden vil der ligge linker til relevante artikler her på musikkteori.net som du kan bruke for å løse oppgaven.

Del dine forslag!

Dere må gjerne dele svar og løsninger med andre lesere ved å bruke kommentarfeltet under. Har du for eksempel et skjermbilde av et partitur kan du legge det ut på facebook, twitter eller andre steder hvor du kan dele bilder og dele linken til bildet i kommentarfeltet.

(Jeg jobber med en løsning for å laste opp bilder direkte i kommentarfeltet, men det er en del som må på plass i forhold til sikkerhet og lagringskapasitet…)

Nok snikksnakk, her er ukas oppgave!

Oppgaven

Harmoniser denne melodien

Lag en smakfull og fin harmonisering av denne melodien:

Struts i sola

Noen tips

Gjennomgangstoner
I denne melodien er det en del gjennomganstoner som vil «kollidere» litt med akkordene. Dette gjør ingenting så lenge det er toner som ikke lander på et tungt taktslag eller har en utstrakt noteverdi (tonelengde). Når vi jobber med 4/4 vil de tunge taktslagene være på 1 og 3. Her er et eksempel på de to første taktene:
struts-takt-1-2

Toneart og akkordutvalg
Denne låten går i Bb-dur, og du kan derfor bruke samme akkorder som i serien om å harmonisere en melodi. Følg linken under for å se denne serien.

Forslag til løsning

forslag til harmonisering
Her er et lydeksempel på denne harmoniseringen. Det er hentet fra en playalong-CD jeg lagde til et juniorkorps en gang. Lydene og kvaliteten er kanskje ikke helt super, men det gir et godt innblikk i hvordan det høres ut! :-)
Struts i sola

Relaterte artikler:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.