Kategorier
Skalaer Teori Tonearter Video

Oppgavehjelperen – hvilken skala er dette?

Skalaer er en av de viktigste byggesteinene i musikk. I dette videoinnlegget lærer du hva kirketonearter og modale skalaer er, og hvordan du kan finne ut hvilke kirketoneart du ser nedskrevet. Snart er du en skalamester!

«Oppgavehjelperen» er en videoserie der jeg gjennomgår ulike oppgaver som er vanlig å få når man har prøver i musikkteori. Serien er først og fremst rettet mot elever som har musikkteori på skolen, men musikkinteresserte i alle aldre vil finne gode tips og råd her.

Oppgaven

Hvilke kirketonearter ser du nedskrevet her?
skalaoppgave

Jeg viser en del til kvintsirkelen i disse videoene. Du kan lade opp kvintsirkelkunnskapene ved å lese denne artikkelen:

Resten får du vite ved å se på videoene under!

Video 1 – lynkurs i kirketonearter og modale skalaer

Video 2 – hvilke skalaer er dette?

Video 3 – en liten OBS!

5 svar til “Oppgavehjelperen – hvilken skala er dette?”

HURRAA!
tusentusen takk!!
dette var mye lettere enn å pugge alle de hele og halve trinnene som finnes i alle skalaene!
topp!!

hei!
Du nevner at frygisk høres litt orientalsk ut, det er bra!!! det er akkurat det jeg trenger å vite om de andre, jeg kan synge og skrive osv kirketoneartene, men jeg kan ikke gjenkjenne de i en sang/melodi men dette kommer på ekamen, hvordan skal jeg klare å høre kirketoneartene i en melodi???et stykke som bli avspilt ikke bare skalaen i seg selvk

mvh anna

Hei Anna!
Jeg har en artikkel her, hvor jeg beskriver en del kjennetegn ved de ulike kirketoneartene:
http://www.musikkteori.net/2010/04/15/kirketonearter-og-modale-skalaer/

Ellers er mitt beste råd og sitte ved et piano (eller et annet instrument) og spille de ulike skalaene mange ganger. Lytt etter klangen, lag melodier på de ulike skalaene, bygg akkorder osv. Da blir du kjent med de ulike klangene og kan lettere kjenne dem igjen senere.

Lykke til!

Vidar

Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.