Kategorier
Arrangering

Skriv et godt og variert akkordunderlag

For å arrangere musikk trenger du litt kreativitet, en spiseskje evne til å planlegge og ikke minst en del kunnskap om musikkteori og instrumenter. I denne serien har du lært å lage en god plan på arrangementet og du har fått 5 gode tips til å skrive for kompgruppa. Nå skal vi se på resten av stemmene. Hvordan skriver vi ut akkordene og melodien for de instrumentene vi har valgt? Dette får du svar på i denne og den neste artikkelen.

Planen

Vi skal hoppe litt tilbake å ta en titt på planen vi lagde i en tidligere artikkel. I denne planen bestemte vi oss for å holde oss til spredte voicinger som arrangeringsteknikk. Etterhvert som du behersker flere teknikker kan du ta disse med i betraktning når du planlegger arrangementet. Jeg mener at grunnutrustningen bør være å kunne skrive akkorder i tett og spredt leie, samt å få til god stemmeføring. Senere kan man bygge på med mer avanserte teknikker som blokkharmonisering, kvartharmonikk, klusterklanger osv…

Ta en titt på planen:

planen-noter
Arrangementsplanen vi lagde i en tidligere artikkel. Klikk på bildet for stor versjon

Skriv ut det du har planlagt

En detaljert plan som over gjør det enkelt når du skal skrive ut alt på noter. Da er det egentlig bare å bruke de arrangeringsteknikkene du behersker, og følge planen. Underveis kan det være at du vil forandre litt på det du har planlagt, og det er helt greit. Det er mye lettere å finpusse på et utgangspunkt, enn å starte og skrive uten en plan.

Rett på instrumentene eller skrive ut akkordene først?

Når vi kommer til denne delen av arrangeringen er det mange som liker å skrive ut akkordene direkte for instrumentene. Jeg liker best å skrive ut akkordene med korrekte voicinger og stemmeføringer først. Gjerne på to linjer (f-nøkkel og g-nøkkel). Da er det enkelt å se hvilke toner som er med i akkorden og det blir enklere å gjøre endringer. Så kan man i neste omgang instrumentere ut akkordtonene for de instrumentene man ønsker.

Takt 1 – 4

takt1-4Her var planen å skrive ut akkorder med utholdte noteverdier. Jeg har kun brukt reglene fra serien om spredte voicinger her.

Takt 5 – 10

takt5-10I disse taktene hadde jeg skisset ned en rytme som akkordunderlaget skulle ha. Selve akkordene er skrevet ut etter prinsippene for spredte voicinger, og så har jeg satt på en rytme på disse tonene.

I andre hus har jeg valgt å lande på en F-dur treklang (dobler grunntonen) i stedet for en Fmaj7. Da ble akkorden litt mer åpen, og det passet bra som en avslutning av A-delen.

Takt 11 – 14

takt11-14Her har akkordunderlaget samme rytme som melodien. Jeg har også her valgt å ta bort septimen. Synes det klinger åpent og fint med treklangene. Jeg var litt i tvil om jeg skulle skrive akkordene i tett leie her… Kanskje bare «henge» akkordtonene under melodien. Men jeg gikk likevel for det jeg hadde tenkt i planen.

Takt 15 – 18

takt15-18Her starter akkordunderlaget med en unison linje. Det har vært mye akkorder hittil, og det er deilig å få en avveksling. Siste to taktene er akkordunderlaget igjen med på melodirytmen.

Takt 19 – 22

takt19-22I den siste A-delen var planen å få litt variasjon fra den første A-delen. Her har akkordunderlaget fått noen «kicks». Selve akkordene er skrevet med spredte voicinger.

Takt 23 – 26

takt23-26Som en variasjon til «kicksa» i de fire forrige taktene har jeg her lagt akkordunderlaget på lange toner (takt 23-24). Avslutningen er den samme som på første A-del, 2. hus.

I den neste artikkelen skal jeg skrive ut disse akkordene til de instrumentene jeg har med i arrangementet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.