Kategorier
Besifring

Lær å lage basslinjer over et akkordskjema – del 1

bassplayer2

I denne serien vil jeg se på ulike innfallsporter til å lage basslinjer over et akkordskjema. Dette kan være nyttig både om du spiller bass eller om du komponerer eller arrangerer musikk.

Det finnes mange måter å gjøre dette på. I denne artikkelen får du innblikk i to grunnleggende teknikker – å bruke grunntonene og å spille vekselbass. Disse to teknikkene er veldig enkle å lære seg, og er kanskje de mest brukte når man spiller bass eller skriver basstemmer.

Bruk grunntonen i akkordene

Den viktigste funksjonen til bassen er å fremheve grunntonen i akkorden. Grunntonen i akkorden er rett og slett den tonen som gir navnet til akkorden. I en F7 akkord er F grunntonen, i en Cm7 er C grunntonen.

Man kan enten spille grunntonen som en lang tone, eller legge på ulike rytmer. Her er noen eksempler:

basslinjer1-grt-lange-toner
fig. 1: basslinje på grunntonene, med bare lange toner

basslinjer1-grt-rytmer
fig. 2: basslinje på grunntonene, med et enkelt rytmemotiv

Når en annen basstone er angitt i besifringen

Noen ganger står det en annen basstone angitt i besifringen. Da er dette angitt med en skråstrek og et notenavn. Står der C/E betyr det at akkorden er C-dur, men basstonen skal være E. I slike tilfeller spiller bassen den tonen som står etter skråstreken.

Vekselbass

Vekselbass er en teknikk hvor bassen spiller grunntonen og kvinten i akkorden. Dette kan gjøres veldig enkelt:
basslinjer1-vekselbass-enkel
fig 3: en enkel vekselbasstemme

basslinjer1-vekselbass-rytmer
fig. 4: en vekselbasstemme med et enkelt rytmemønster.

Lær deg basisteknikkene, og bygg videre på disse

De to teknikkene jeg har vist i denne artikkelen kan godt kalles for basisteknikker. De fungerer veldig godt, og er mye brukt i alle typer musikk. Når du behersker disse kan du godt bygge videre på dem, ta med andre toner og lage mer varierte basslinjer. I de neste artiklene vil jeg se på ulike måter å lage varierte og fine basslinjer med et godt tonalt og rytmisk driv.

1 svar til “Lær å lage basslinjer over et akkordskjema – del 1”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.