I denne leksjonen skal vi se på en mollskala som kalles ren moll, og vi skal se hvordan den henger sammen med sin parallelle durskala når det gjelder faste fortegn.
I leksjonen om kvintsirkelen så vi på hvordan de ulike durskalaene hadde ulike faste fortegn. Ved å følge reglene som ble gjennomgått der, kan du skrive ned en hvilken som helst durskala med faste fortegn.
Hver durskala deler faste fortegn med en ren mollskala. Det vil si at vi kan bruke kvintsirkelen, og samme regler som ved dur, når vi skal konstruere rene mollskalaer.
Mollskalaen fra 6. trinnet i en durskala
Hvis vi spiller tonene i en durskala, men starter på 6. trinn, får vi det som kalles en ren mollskala.
Under ser vi først en f-durskala (fig. 1). Den har 1b som faste fortegn.
Hvis vi starter på 6. trinn, som blir D og spiller en skala derfra men med de samme tonene, får vi en ren mollskala. Dette blir en D-mollskala (fig. 2).
Parallelltonearter
Se videoer
Video 1: parallelle tonearter
Video 2: finne frem til parallelltoneartene
Durskalaen (fra første trinnet) og mollskalaen vi får fra 6. trinnet kaller vi parallelltonearter. De deler på de samme tonene, men starter på ulike steder i skalaen. Vi kan derfor si at paralelltonearten til F-dur er D-moll, og parallelltonearten til D-moll er F-dur.
For å raskt finne ut hvilken skala som er parallelltonearten til en gitt skala, kan vi telle halve trinn den korteste veien. Vi kunne telt fra første trinnet i en durskala og opp til 6. trinnet, men det er raskere å telle nedover til 6. trinnet oktaven under. Det vil uansett bli samme tonenavn. Vi ser da at parallelltonearten til en durskala ligger 3 halve trinn under durskalaen. I eksempelet over kan vi telle tre trinn ned fra F, og kommer da til D. Fra F: E (1 halvt trinn) – Eb (2 halve trinn) – D (3 halve trinn).
På samme måte kan vi finne durparallellen til en mollskala ved å telle tre halve trinn oppover.
Følger vi alle toneartene i kvintsirkelen får vi da følgende paralleller:
På kryss-sida: C-dur/A-moll, G-dur/E-moll, D-dur/H-moll, A-dur/F#-moll, E-dur/C#-moll, H-dur/G#-moll, F#-dur/D#-moll
På b-sida: F-dur/D-moll, Bb-dur/G-moll, Eb-dur/C-moll, Ab-dur/F-moll, Db-dur/Bb-moll, Gb-dur/Eb-moll
Kvintsirkelen med molltoneartene
Under ser du kvintsirkelen med alle dur- og moll-toneartene innskrevet.
På samme måte som vi kunne skrive ned durskalaer ved hjelp av kvintsirkelen (se leksjonen om kvintsirkelen og faste fortegn), kan vi nå skrive ned en hvilken som helst mollskala med faste fortegn.
Hvis vi skal skrive ned F-mollskalaen, ser vi av kvintsirkelen at den skal ha 4-b – som er samme antall faste fortegn som Ab-dur. Plasseringen av fortegnene er på samme sted som når vi lagde durskalaer, og F-mollskalaen vil derfor se slik ut:
Til denne leksjonen har jeg også laget et eget oppgavehefte. Der finner du en rekke øvelser og oppgaver du kan trene deg på. Til oppgavene følger det også med fasit og videoer som viser deg tips og råd til hvordan du kan løse dem. For å få tilgang til oppgaveheftet må du være registrert på kurset. Det er gratis, og det er ingen krav om at du må levere noe :)
Legg igjen en kommentar