Dette er den 6. leksjonen i musikkteori.net sitt store vårkurs. I denne leksjonen skal du få lære om durskalaen. Durskalaen er utgangspunktet for veldig mye av den tonale musikkens melodikk og harmonikk. Vi skal se på hvordan durskalaen er bygget opp og lage oss en durskalaformel. Denne formelen kan vi så bruke for å lage en durskala fra en hvilken som helst tone. Les videre, og bli en durskalamester på et øyeblikk!
Durskalaformelen
Durskalaen er bygget opp av en rekke med toner, hvor avstanden mellom tonene er enten hele eller halve trinn. Vi skal ta utgangspunkt i C-durskalaen, og bruke pianoet for å se hvor disse hele og halve trinnene er plassert.
Vi ser på dette pianoet at det er to steder det ikke er en svart tangent mellom tonene. Det er mellom tonene E og F og mellom tonene H og C. På disse to stedene er det altså bare et halvt trinn mellom tonene. Mellom alle de andre tonene er det hele trinn.
Durskalaen er altså bygget opp av en rekke toner, hvor avstanden mellom tonene er: Helt trinn, helt trinn, halvt trinn, helt trinn, helt trinn, helt trinn og halvt trinn. Dette kan vi forenkle ved å si: 2 – 1/2 – 3 – 1/2.
Formelen for en durskala er 2 – 1/2 – 3 – 1/2
Se video hvor jeg viser hvordan du finner durskalaformelen
Å bygge en durskala
Når vi skal bygge en durskala fra en gitt tone følger vi to enkle regler.
- Vi bruker alle stamtonene, og hver stamtone kun en gang. Starttonen gjentas til slutt oktaven over, så den kommer to ganger.
- Vi justerer med kryss eller b for å få durskalaformelen til å stemme
D-dur
Regel 1 – bruke alle stamtonene:
For å demonstrere dette skal jeg bygge en D-dur skala. Den første regelen sier at vi skal bruke alle stamtonene, og gjenta starttonen til slutt. Da vil vi få denne rekken fra D: D-E-F-G-A-H-C-D. Når vi overfører dette til noter, betyr det at vi skal ha en note på hver linje og en note i hvert mellomrom fra starttonen og opp en oktav.
Regel 2 – justere med # og b
Da var vi ferdig med regel 1, men vi har fortsatt ikke en D-dur skala. Nå må vi gå videre på regel 2. Vi bruker pianoet og teller oss frem til 2 1/2 3 1/2, som er durskalaformelen. Fra D-E er det 1 trinn. Fra E-F er det kun et halvt trinn, men i følge formelen skal det være et helt trinn her. Derfor hever vi F-en et halvt trinn, og vi får tonen Fiss (*). Vi ser nå at den første delen av durskalaformelen (2 – 1/2 ) er i boks:
(*) Merk at selv om denne tonen også kunne blitt kalt Gess, så er det Fiss som er det riktige. Vi skal i følge regel 1 bruke alle stamtonene, og vi var kommet til F-en. Da er det F-en vi må endre, og vi endrer den i dette tilfellet et halvt trinn opp til Fiss.
Men vi er ikke helt ferdig ennå. Vi må ta neste del av formelen også. Videre får vi: G-A: 1 trinn, A-H: 1 trinn, H-C: 1/2 trinn. Her skulle det vært et helt trinn, og vi må også heve stamtonen C opp et halvt trinn. .
Hvis vi teller opp trinnene nå, så ser vi at det stemmer med hele durskalaformelen, så nå har vi en korrekt notert D-durskala.
Ass-dur
Jeg skal gi ett eksempel til, denne gangen med Ass-dur.
Regel 1: Ass er egentlig stamtonen A med b foran, så vi setter opp denne stamtonerekken: A-H-C-D-E-F-G-A. Deretter setter vi b for A slik at starttonen er riktig:
Regel 2: Når vi nå teller hele og halve trinn og følger durskalaformelen ser vi at vi må endre følgende toner: H må senkes et halvt trinn, D må senkes et halvt trinn, E må senkes et halvt trinn.
Se nøye på pianoet, og tell over for å se at trinnene stemmer med durskalaformelen.
Den ferdige Ass-durskalaen vil dermed se slik ut på noter:
Se videodemonstrasjon hvor jeg lager ulike durskalaer
Video: D-durskalaen
Video: Ess-durskalaen
Til denne leksjonen har jeg også laget et eget oppgavehefte. Der finner du en rekke øvelser og oppgaver du kan trene deg på. Til oppgavene følger det også med fasit og videoer som viser deg tips og råd til hvordan du kan løse dem. For å få tilgang til oppgaveheftet må du være registrert på kurset. Det er gratis, og det er ingen krav om at du må levere noe :)
Legg igjen en kommentar